ÜDVÖZÖLJÜK A
HONLAPJÁN!

"Tavaszlesen" vetélkedő

Letölthető dokumentumok 2024

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

• Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).

• Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.

• A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

(Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!)

Tavaszlesen hírek

____________
2024.04.18
Frissítettük az első forduló Megoldólapját!

Helyesbítésre került, hogy a 13. feladatban (Rétek állatvilága) helyesen csak 27 beírható megoldás van. (A korábban elérhető Megoldólapon tévesen 30 megoldásnak volt hely hagyva. Aki már azon kezdett el dolgozni, semmi gond, húzza ki nyugodtan a 13. feladatnál szereplő 28., 29. és 30. számú megoldóhelyet.)

____________
Indul a "TAVASZLESEN 2024"!
Környezetismereti vetélkedősorozatunk menete a korábbi évekhez hasonló. Az első forduló feladatsora és a szükséges egyéb dokumentumok letölthetőek a fenti tábláról.

Fontos, hogy a vetélkedőn való részvételi szándék esetén a csapatokat előzetesen regisztrálják be a honlapunkon a „Tavaszlesen vetélkedő” menüpontban található "Jelentkezés 2024" pontra kattintva, ahol a megnyíló on-line űrlapon fel tudják tölteni a jelentkezési adatokat.

Az első forduló beküldési határideje: 2024. május 7.

Az idei Terepi feladat beküldési határideje pedig 2024. május 14.

Izgalmas ismeretben gazdagodást kívánunk minden benevező csapatnak!

A vetélkedőről

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régiót, amelyben a játékos megmérettetést meghirdetjük, nagy arányban vidéki jellegű települések, községek alkotják, ezáltal támogatni tudjuk a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait is, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatot a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő alább felsorolt 43 település iskolái számára hirdetjük meg (lásd a listát lentebb), de örömmel vesszük, ha egyéb települések iskolái is érdeklődnek és szívesen bekapcsolódnának a megmérettetésbe! Ez esetben kérjük, először vegyék fel velünk a kapcsolatot a tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu címen!
5-8. évfolyamos (illetve hatosztályos gimnázium esetén 1-2. évfolyamos) diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.

Az első fordulót jelentő feladatsor jelen honlapról tölthető le, a fent található Letölthető dokumentumoknál. A megoldásokat elektronikusan vagy postán lehet beküldeni.
A "Tavaszlesen 2024" beküldési határideje: 2024.05.07., amely nap az elektronikus beküldési lehetőség utolsó napját, postai beküldés esetén a levél beérkezését jelenti. A határidőn túl beérkezett megoldásokat sajnos nem tudjuk értékelni.

Elektronikus beküldés céljára a honlapon elhelyezett Elektronikus megoldólap használható, amelybe egy űrlaphoz hasonlóan lehet begépelni a feladatok megoldásait, majd a Küldés gomb lenyomásával beküldeni azokat. Ezzel a fejlesztéssel az a célunk, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és környezetbarátabbá tegyük a csapatok által beküldött munkák feldolgozását, értékelését. Ezért csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy használják az elektronikus beküldést! :) Az Elektronikus megoldólap a fenti "Tavaszlesen vetélkedő" menüpontból érhető el.

Postán történő beküldés esetén a csapatok a megoldásaikat a honlapunkról letölthető, nyomtatható Megoldólapra írják és ezt küldik be postán a címünkre: Tiszatáj Közalapítvány, 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14. Egy borítékban több csapat megoldólapját is be lehet küldeni. (Csapatonként szíveskedjenek összetűzni a feladatsor lapjait!)

Az első forduló megoldásait minden évben a megadott tavaszi határidőig lehet beküldeni.

Fontos, hogy a megoldások beküldése előtt a csapatok jelentkezési adataira is szükségünk van, melyeket az előző évekhez hasonlóan nem nyomtatott formájú jelentkezési lap beküldésével, hanem egy on-line űrlap segítségével lehet eljuttatni: a honlapunk fenti "Tavaszlesen" vetélkedő menüpontjában található "Jelentkezés 2024"-re kattintva tölthetők fel csapatonként a jelentkezési adatok.

A feladatsor mellett minden évben kiírunk a gyerekek számára egy Terepi feladatot is, mely során a résztvevő csapatok a lakókörnyezetükben, kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását elektronikusan kell eljuttatni az arra kiírt határidőig. A szükséges adatlap és a részletes információk a terepi feladattal kapcsolatban szintén megtalálhatók a Letölthető dokumentumok között.
A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a csapatoknak a záró forduló eredményében, továbbá a Terepi feladat határidőre történő megküldése feltétele is a Döntőn való részvételnek.

Jellemzően az első fordulón legtöbb pontot elért csapato(ka)t hívjuk meg minden benevezett iskolából a Döntőbe, ahol versenybe szállhatnak a főnyereményért. A Döntő időpontját, valamint annak lebonyolítási formáját az adott év aktuális lehetőségeinek (pl. járványügyi intézkedések), valamint a vetélkedőre benevezett csapatok számának függvényében határozzuk meg.

És hogy mi is a főnyeremény?

Az eddigi hagyomány szerint a döntőn legeredményesebben szereplő legjobb csapatok egy nyári természetbúvár táborozáson vehetnek részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
Amennyiben valamely rendkívüli helyzet vagy az induló csapatok alacsony száma nem tenné lehetővé a tábor megvalósítását, egyéb értékes ajándékkal jutalmazzuk a legeredményesebben szereplő csapatokat.

Életképek a 2022-es táborból:

Résztvevő települések

• Tiszavasvári

• Tokaj

• Újszentmargita

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn. Mit tegyünk?
  1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik az iskolában, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapják a vetélkedősorozattal kapcsolatos tájékoztatót.

2. Amennyiben iskolátok települése nem szerepel a listán, de szívesen részt vennétek a megmérettetésen, vegyétek fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail címen: tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu!

3. Ha elindul az aktuális évi vetélkedő, a honlapunk "Tavaszlesen vetélkedő" menüpontjában megjelenik a Jelentkezés! lehetőség, amelyre kattintva minden indulni kívánó csapatra vonatkozóan kitöltendő a jelentkezési űrlap;

4. Az első forduló Feladatsorát a Tavaszlesen vetélkedő oldalán található Letölthető dokumentumoknál lehet letölteni. (Célszerű lehet színes nyomtatóval kinyomtatni, de a számítógépről is tanulmányozhatjátok a feladatokat.);

5. Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, a kattintsatok a "Tavaszlesen vetélkedő" menüpont alatt nyíló Elektronikus megoldólap feliratra, majd onnan eljuthattok az űrlapszerűen kialakított felületre, amelyen fel tudjátok vinni a megoldásaitokat;
    Ha postán szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, mentsétek le a Megoldólapot is a Letölthető dokumentumok közül. Ebbe írjátok a jó válaszokat, és ezt postázzátok a fent megadott címre.
    Ügyeljetek rá, hogy a megadott határidőn belül készítsétek el a feladatsor összes feladatának megoldását!

6. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején a Letölthető dokumentumokból, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már annak a megoldását is elkezdhetitek a letöltést követően.

7. Kísérjétek figyelemmel a honlapon a "Tavaszlesen hírek"-et a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!

8. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban található módon a megadott határidőig.

Terepi feladat - Szép példák

"Tavaszi színpalettánk" (2021)