Tevékenységeink

Hírek

Júniusban mérték össze tudásukat a "Tavaszlesen 2024" vetélkedőnk döntősei

A "Tavaszlesen 2024" végső fordulóját jelentő Döntőt 2024. június 19-én rendeztük meg a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontban, amelyen az első fordulón legtöbb pontot szerzett csapatok vehettek részt minden iskolából. A sokak számára a korábbi évekből már ismerős játékvezetőnk, „Bandi bácsi”, azaz Dr. Legány András jóvoltából játékos, vidám hangulatban telt a záró forduló, amelyen 18 kétfős csapat mérte össze tudását.

Az előre megadott témakörökre épülő, 10 feladatból álló vetélkedést olyan gyakorlati részek is színesítették, mint például a madárhang-felismerés vagy a terepi növényismeret, továbbá idén sem maradhatott ki a már hagyománnyá vált népdaléneklés, amely különleges színfolt a Döntőnk feladatainak sorában: az előre megadott szempontok szerint maguk által összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élő előadásban is bemutattak a csapatok. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is valljuk, hogy ennek a – talán első hallomásra kicsit szokatlan – feladatnak helye van a régi vidéki életmódot, gazdálkodási hagyományokat is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A Döntőn legeredményesebben szereplő nyolc csapat meghívást nyert a vetélkedő nyári jutalomtáborába, a többi csapat pedig értékes könyvjutalommal gazdagodhatott. Ezenkívül a döntősöket megajándékoztuk egyedi kitűzővel, oklevéllel, természetes alapanyagú, emblémázott apró ajándékokkal, ismeretterjesztő leporellóval, valamint a Természetbúvár Alapítvány felajánlása jóvoltából a Természetbúvár magazin egy-egy példányával is.

A "Tavaszlesen"-vándorserleg ezúttal nem mindennapi utat járt be, ugyanis azt idén – a tavalyihoz hasonló briliáns versenyzése révén – ismét a Pap Zsuzsanna Mária (8.oszt.) és Patai Sára (8.oszt.) alkotta csapat nyerte el iskolája számára, így a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolába tért vissza még egy évre a kupa. (Felkészítő tanárukként idén Paczáné Horváth Erikát üdvözölhettük.)

A Döntőn készült fotók megtekinthetők a Galéria menüpontból nyíló "Életképek a Tiszatájnál" címszó alatt.

A "Tavaszlesen" környezetismereti vetélkedősorozatot 2007 óta rendszeresen megrendezi Közalapítványunk. Az évről évre meghirdetett megmérettetés keretében ösztönözni szeretnénk a térségben élő gyerekeket, hogy ismerkedjenek meg a régió természeti gazdagságával, szépségével, a Tisza menti vidék gazdálkodási hagyományaival, a pásztorkodás sajátos világával, a magyarság történetéhez kötődő háziállatfajtákkal, fedezzék fel mindezekben az értéket, és a megtapasztalt élményeik alapján ismerjék fel környezetünk védelmének fontosságát. A vetélkedő megszervezésével – reményeink szerint – a pedagógusoknak is alternatív eszközt tudunk nyújtani diákjaik motiválásához, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának megismertetéséhez.

Köszönjük a részvételt, és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk a csapatoknak és felkészítő pedagógusaiknak egyaránt!

Támogassa Ön is munkánkat
Adója 1%-ával
Egyedi mértékű
pénzbeni juttatással
Kézműves,
hagyományőrző
termék vásárlásával