Tevékenységeink

Hírek

Rotyogtak a pásztorételek

A kezdetben nem túl kellemes idő ellenére is sokan kilátogattak 2023. május 13-án a IX. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalra, és megízlelték az ott készült finomabbnál finomabb ételeket, amely rendezvény helyszínéül a Közalapítványunk kesznyéteni látogatóközpontja szolgált.

A megmérettetésen 16 főzőcsapat vett részt. A zsűri elnökeként ismét a már jól ismert Taksár Ferenc urat, a Szabadtűzi Lovagrend lovagját köszönthettük, mellette a zsűri még két taggal, Firtkó József Zsolt alpolgármester úrral és Bodnár Dániel Mihály szakács úrral egészült ki. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével továbbá a Hortobágy Örökös Pásztora, Németi János juhász úr is, Balmazújvárosból. A hangulatot pedig a Tiszadobról érkezett Póta Sándor citerás úr varázsolta játékával igazán különlegessé.

Örömünkre szolgált, hogy a rendezvényünk védnöke, dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és országgyűlési képviselőasszony is meglátogatta a rendezvényt, valamint Kecső Imre urat, Kesznyéten polgármesterét is vendégeink között köszönthettük.

Az értékelőbizottság szerint az elkészült ételek egytől egyig ízletesre sikerültek. Az első helyet a zsűri a Bari Barátok nevű csapatnak ítélte oda az ínycsiklandó Karcagi birkapörköltjükért. A második helyet az Újszásziak csapata szerezte meg, akik Marhapörköltet készítettek nokedlivel, gyöngyhagymával, ecetes uborkával. A harmadik helyezett pedig a NAKÓ tűzrakó csapat lett a Hortobágyi slambucukkal, melyet "öreg juhász módra" főztek meg. A viadal fődíjául a Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. egy választott bikaborjút ajánlott fel, a II. és III. helyezett pedig a Trencsényi Tibor fazekasmester úr által készített kerámia-főzőedényeket vehette át nyereményként.

Különdíjjal jutalmazta a zsűri Bán Sándor Rőstölt paszulyát, a Bográcsozó pásztorok juhtúrós sztrapacskával tálalt Bográcsos marhapörköltjét, a Kesznyéteni Konyhabetyárok tinópörkölttel kísért Hagymás gancáját, valamint az Újvárosi betyárok Karcagi galaburgyiját. A főzőcsapatok egymást értékelő szavazásán a NAKÓ tűzrakó kapta a legtöbb szavazatot, amelyet egy csinos kézműves madáretetővel díjaztunk.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Galériában az Életképek között, továbbá - ha nem szól közbe a technika ördöge, akkor - az alábbiakban is.

Támogassa Ön is munkánkat
Adója 1%-ával
Egyedi mértékű
pénzbeni juttatással
Kézműves,
hagyományőrző
termék vásárlásával