Our Activities

News

Sokan kilátogattak a VII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalra

A Tiszatáj Közalapítvány Látogatóközpontjában, Kesznyétenben az immáron hagyománnyá vált főzőverseny soron következő megmérettetése - a COVID járvány miatt egy év kihagyással - 2021.09.18-án került megrendezésre. Minthogy a Közalapítvány alapító céljai között szerepel a hagyományőrzés is, ennek szellemében hagyományos pásztorétkek készítőit vártuk a viadalra.

A szép számban megjelent csapatok változatos pályaművek elkészítését vállalták, a legtöbben a Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. által felajánlott bio minőségű magyar szürke szarvasmarha hús felhasználásával. A 9:00 órakor megtörtént ünnepélyes tűzgyújtáskor még csak a csapatok és a kísérőik voltak jelen a helyszínen, de délre - a szervezők nagy örömére - már a 100 főt is meghaladta az érdeklődők száma, akik kóstolgatták a finomabbnál finomabb ételeket, íjászkodhattak, kipróbálták a különféle pásztorjátékokat, valamint a Közalapítvány agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságában tartott őshonos állatokban is gyönyörködhettek.

Külön öröm volt számunkra, hogy a zsűriben való részvételt elvállalta Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező, aki az idén májusban elnyerte a Nemzet Sportolója címet is. A zsűrizésben szakács végzettséggel is rendelkező kollégánk, Bodnár Mihály Dániel szintén részt vett. A zsűri elnökének idén is a korábbi évekből már jól ismert Étkek bírálóját, a Szabadtűzi Sütés-Főzés Mesterét, a Szabadtűzi Lovagrend Észak-Magyarországi Főkapitánysága Lovagját, Taksár Ferencet kértük fel.
A Viadal egyik védnöke, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő szintén személyes látogatást tett a rendezvényen, továbbá Kesznyéten település polgármesterét, Kecső Imrét és alpolgármesterét, Firtkó József Zsoltot is a vendégek között köszönthettük.

A fődíjat, ami egy magyar szürke szarvasmarha bikaborjú volt, a Kisgazda Polgári Egyesület csapata (Csorba György és Nagy Magdolna) nyerte el házi csipetkés, babos pásztorgulyásukkal, melyet saját sütésű házikenyérrel tálaltak.
A képzeletbeli dobogó második fokára a "Pászto-Rock!" csapat (Kurucz Ádám és Tóth Ádám) állhatott fel, akik burgonyával összefőzött, pikáns marhapörköltet készítettek, melyet "Metál villás boci" névre kereszteltek.
A harmadik helyet megszerző Fakanál Ördögei csapat (Csonka Andrea és Csonka László) ezúttal juhtúrós sztrapacskával körített marhapörköltjükkel kápráztatták el a zsűrit és a kóstoló nagyközönséget egyaránt.

Különdíjban részesült továbbá a görbeházi "Szik szülöttei" csapat (Sándor Dezső és Sándor Dezső Zoltán), akik joghurtos káposztasalátával tálalt "Ördöglángost" (tócsniba töltött szürkemarhapörköltet) készítettek; a miskolci ÖKO-Liget Egyesület csapata (Zsófiné Natkó Mariann és Zsófi János), akik korhelylevest főztek "kicsit másképp"; továbbá a házi nokedlivel és házi csemegeuborkával tálalt ízletes marhapörkölt készítői, a budapesti "Ezüstrókák" csapata (Csonka Gábor és Mile Dóra), valamint a birkapörköltet főző Újvárosi Betyárok 2. számú csapata (id. Garáz Péter).

Köszönjük minden csapatnak a megmérettetésen való részvételt, visszavárjuk őket hasonló rendezvényeinkre a jövőben is!

Support Us
By 1% of your
income tax
By individual amount
of financial donation
by purchasing traditional
handmade products