Üdvözlünk a Tavaszlesen oldalán!

Letölthető dokumentumok:

TudnivalókFeladatokEgyéb MegoldókulcsEredmények
1.forduló Tájékoztató Feladatsor

Megoldólap

Terepi feladat leírása

Terepi adatlap
-nyomtatáshoz

Terepi adatlap
-szerkeszthető (.doc)

Plakát
2.forduló Tájékoztató Feladatsor Népdalgyűjtő lap (pdf)

Népdalgyűjtő lap (szerkeszthető)
Tábor Tájékoztató

Beküldendő adatlap a bejutottaknak!

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

• Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).
  • Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.
  • A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!

Legfrissebb hírek

A Tavaszlesen 2019" vetélkedő Döntő állomását 2019. június 11-én rendeztük meg a Szamárháti Látogatóközpontunkban.

A Tokaj és Egyek közötti Tisza-menti térségből 14 település iskolái kapcsolódtak be idén a vetélkedősorozat első fordulójába, összesen 76 felső tagozatos tanuló részvételével. Közöttük voltak olyan csapatok, akiket a szervezők már visszatérő kedves ismerősökként üdvözölhettek, hiszen egy-egy felső tagozatos csapat akár 4 éven keresztül is részt vehet a megmérettetésen. Emellett az is mindig nagy öröm számunkra, ha korábban nem szereplő iskolák is kedvet kapnak ahhoz, hogy benevezzék diákjaikat a vetélkedőbe.

A záró megmérettetésre minden benevezett iskolából az első fordulón legtöbb pontot szerzett csapatot, valamint az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb párosokat hívtuk meg, amely a gyerekek és tanárok körében a korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és segítője, Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telt.

Az előre megadott témakörökre épülő, 10 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a békahang-felismerés vagy a terepi növényismeret. A döntő eredményébe beleszámítottuk továbbá az év közben megoldott "gyógynövény-felderítő" feladat pontjait is, amelyet minden csapat a saját lakóhelye vonatkozásában készített el.

Különleges színfolt volt a döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élőben is előadtak a csapatok. Idén is jó volt megtapasztalni, hogy a diákok gondosan készültek erre a feladatra is, és volt olyan csapat, amely még néptánccal is kísérte az előadott népdalt. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 csapat Bőcs, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Taktaharkány, Tiszalök, Tiszalúc, Tiszavasvári és Tokaj iskoláiból került ki, amelyeknek tagjai ingyenesen vehetnek részt a Tiszatáj Közalapítvány által megrendezésre kerülő nyári természetbúvár jutalomtáborban. A többi csapat is értékes ajándékokkal és élményekkel térhetett haza a megmérettetésről. Külön köszönjük a TermészetBúvár Magazin szerkesztőségének felajánlását, akiknek jóvoltából minden diákot ennek a csodálatos ismeretterjesztő lapnak egy-egy példányával is megajándékozhattunk.

A Tavaszlesen-vándorserleget idén a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola nyerte el a Berecz Dominik és Béres-Deák István Dávid alkotta "Rókagombák" csapat kimagasló eredménye alapján.

Az eredmények letölthetők a fenti táblázatból.

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak és pedagógusnak!

Elkészültünk az első forduló értékelésével, melyen maximálisan 457 pontot lehetett elérni. Az eredmények, továbbjutók, valamint a megoldókulcs letölthető a fenti táblázatból.

Az első fordulóban elért eredményekről és a továbbjutásról postai levélben is kiértesítjük az iskolákat. A Döntőbe minden benevezett iskola legjobb csapata, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatok kapnak meghívást (lásd: Eredmények).

A továbbjutott csapatokat várjuk szeretettel a második fordulót jelentő Döntőre, melyet 2019. június 11-én rendezünk meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található Szamárháti Látogatóközpontunkban 9:00 órai kezdettel (cím: 3579 Kesznyéten (külterület), Szamárháti-tanya, megtekintés térképen).

A továbbjutott csapatok Döntőn való részvételének további feltételei:

• A félév közben terepi feladatként elkészített Gyógynövény-felderítés határidőre történt beküldése csapatonként. A terepi feladatot a második fordulót megelőzően kiértékeljük, amely eredménye bele fog számítani a Döntőn elérhető pontszámokba
  • A Népdalgyűjtő lap (lásd lentebb) kitöltése és a helyszínen történő leadása

Kérjük, hogy a felkészítő tanárok csapataik Döntőn való részvételét erősítsék meg e-mailben vagy telefonon a település, az iskola, a csapatnév, a csapattagok és a felkészítő pedagógus nevének megadásával 2019. jún. 6-ig!

Telefon: 30/324 7797 - E-mail: posta@tiszatajkozalapitvany.hu

A felkészüléshez ajánlott témakörök:

• az első forduló összes témaköre;
  • az év fajai (különös tekintettel az év fájára, madarára, rovarára, kétéltűjére);
  • a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet (általános tudnivalók, jellegzetes élőhelyek, élővilág), ajánlott irodalom:
    - https://www.bnpi.hu/hu/kesznyeteni-tajvedelmi-korzet,
    - https://hu.wikipedia.org,
    - információs kiadványok;
  • Magyarország kétéltűi www.mme.hu/keteltuek-es-hullok;
  • Magyarország gyakoribb lepkefajai;
  • általános fajismeret;
  • hangfelismerés: békahangok
    - Hangminták a gyakorlásához: barna ásóbéka, barna varangy, erdei béka, gyepi béka, kecskebéka, mocsári béka, vöröshasú unka, zöld levelibéka, zöld varangy;
  • gyűjtőfeladat:
    A csapatok gyűjtsenek össze 5 olyan népdalt (vigyázat, kizárólag népdalokat fogadunk el, nótát, műdalt, egyéb, konkrét szerző által szerzett dalt nem!), melyet el tudnak énekelni ÉS amelyben valamilyen ló vagy lovak kerülnek megemlítésre.
    A csapatok a Döntőre hozzák magukkal a kitöltött Népdalgyűjtő lapot (letölthető a fenti táblázatból), mely tartalmazza a dalok címét (első sorát), valamint annak a versszaknak a szövegét, melyben a lóról vagy lovakról van szó. A dalszövegben aláhúzással jelöljék, hogy hol található benne a ló.

Mit hozzanak a csapatok a Döntőre?

• A kitöltött Népdalgyűjtő lapot;
  • Tollat;
  • A Döntőn számítsanak a csapatok terepi feladatokra is, amelyeket esős időben is megtartunk, ezért ennek megfelelő öltözetben és lábbeliben jöjjenek a diákok!
  • Megköszönjük, ha mindenki hoz magának tányért, kanalat és poharat, hogy ezzel is minél kevesebb szemetet és takarítási munkát keletkeztessünk.

A mindent eldöntő utolsó forduló a délutáni órákig is elhúzódhat, előre nehéz megadni a rendezvény befejezésének pontos időpontját.
A Döntőn minden résztvevőt helyben készült bográcsétellel vendégelünk meg.

Hasznos információ az utazáshoz

A Sajó és Tisza áradásakor és magas vízállásakor általában szüneteltetik a kompok közlekedését, valamint árvíz esetén lezárásra kerül a Tiszaújváros(-Sajóörös) és Kesznyéten közötti műút is. Az indulást megelőzően mindenképp ajánlott tájékozódni az útvonalak járhatóságáról az illetékes közútkezelőnél (telefon: 46/819381).

Eredményes felkészülést kívánunk! Találkozunk a Döntőn!

Indul a "Tavaszlesen 2019"!
A tudnivalók, az első forduló feladatsora és a terepi feladat letölthető a fenti táblázatból!

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatot idén a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő alább felsorolt 40 település iskolái számára hirdetjük meg (lásd a listát a lap alján). A diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.

Az első fordulót jelentő feladatsor letölthető a fenti táblázatból.

A megoldásokat postán vagy elektronikusan lehet beküldeni.
  • Postán történő beküldés esetén a csapatok a megoldásaikat a honlapunkról letölthető, nyomtatható Megoldólapra írják és ezt küldik be postán a címünkre: Tiszatáj Közalapítvány, 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14. Egy borítékban több csapat megoldólapját is be lehet küldeni. (Csapatonként szíveskedjenek összetűzni a lapokat.) A borítékra írják rá: "Tavaszlesen 2019".
  • Elektronikus beküldés céljára idén elhelyezünk a honlapon egy Elektronikus megoldólapot, amelybe egy űrlaphoz hasonlóan lehet begépelni a feladatok megoldásait, majd a Küldés gomb lenyomásával beküldeni azokat.
    A fejlesztéssel az a célunk, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és környezetbarátabbá tegyük a csapatok által beküldött munkák feldolgozását, értékelését.
    Ugrás az Elektronikus megoldólap oldalára...

Az első forduló beküldési határideje: 2019. május 8. (A levél feladásának/ az elektronikus beküldés lehetőségének az utolsó napját jelenti.)

A határidőn túl postára adott/ beküldött Megoldólapokat sajnos nem tudjuk értékelni, ezért kérjük a határidő pontos betartását!

Fontos, hogy a megoldások beküldése előtt a csapatok jelentkezési adataira is szükségünk van, melyeket az előző évekhez hasonlóan nem nyomtatott formájú jelentkezési lap beküldésével, hanem egy on-line űrlap segítségével lehet eljuttatni: a "Tavaszlesen vetélkedő" oldalon a bal menüben található Jelentkezés!pontra kattintva lehet csapatonként feltölteni a jelentkezési adatokat.

A feladatsor mellett idén is invitáljuk a csapatokat egy terepi feladat megoldására is, mely során a gyerekek a lakókörnyezetükben, kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását legkésőbb 2019. május 16-ig szükséges eljuttatni elektronikusan a következő címre: tiszatajkozalapitvany@gmail.com
A szükséges adatlap és a részletes információk a terepi feladattal kapcsolatban szintén letölthetők a honlapról.
A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a Döntőbe bejutott csapatoknak.

A Döntőbe minden benevezett iskolából a legtöbb pontot elért csapato(ka)t hívjuk meg, ahol versenybe szállhatnak a főnyereményért.

A fenti táblázatból letölthető egy plakát is, mely segítheti a diákok figyelmének felhívását a vetélkedőre. A megfelelő helyre szíveskedjenek beírni azon pedagógus (pl. a biológia tanár) nevét, akinél érdeklődhetnek a diákok a "Tavaszlesen 2019" vetélkedővel kapcsolatban és hozzájuthatnak a feladatsorhoz. A plakátot - fénymásolva akár több példányban is - javasoljuk az iskola jól látható helyein kihelyezni.

A vetélkedőn való részvétel menete tehát:
  • a csapatok jelentkezési adatainak benyújtása a honlapon található elektronikus űrlap kitöltésével
  • a honlapról letöltött feladatsor megoldásainak beküldése csapatonként postán vagy a honlapon található Elektronikus megoldólap kitöltésével (beküldési határidő: 2019. máj. 8.)
  • a Terepi feladat beküldése, amely beleszámít a második forduló (Döntő) eredményébe (beküldési határidő: 2019. máj. 16.)
  • a továbbjutott csapatok részvétele a Döntőn

A beérkezett Megoldólapok kijavítását követően honlapunkon tesszük közzé az eredményeket és a további tudnivalókat, ezért kérjük, folyamatosan kísérjék figyelemmel az oldalt!

És hogy mi is a főnyeremény?

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 legjobb csapat egy nyári természetbúvár táborozáson vehet részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
A döntőn szereplő csapatoknak további ajándékokkal is kedveskedünk.

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A játékos megmérettetést a Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régióban hirdetjük meg, nagyrészt vidéki jellegű települések, községek iskoláiban, ezzel is támogatva a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk!

Részt vehetnek az alábbi települések iskolái:

• Ároktő
  • Tokaj
  • Újszentmargita
  • Újtikos

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn, mit tegyünk?

1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapták a fenti tájékoztatót.
  2. A bal oldalon található Jelentkezés! gombra kattintva töltsétek ki az jelentkezési űrlapot! (csapatonként egyet);
  3. Töltsétek le a fenti táblázatból a Feladatsort. (Célszerű lehet színes nyomtatóval kinyomtatni, de a számítógépről is tanulmányozhatjátok a feladatokat.);
  4. Ha postán szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, töltsétek le a fenti táblázatból a Megoldólapot. Ebbe írjátok a jó válaszokat, és ezt postázzátok a fent megadott címre!
    Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a a megoldásaitokat, a Tavaszlesen oldal baloldali menüjében kattintsatok az Elektronikus megoldólap pontra, majd a megnyíló oldalon fel tudjátok vinni a megoldásokat a papíralapú megoldólap tartalmával hasonló felépítésben;
    Ügyeljetek rá, hogy a megadott határidőn belül készítsétek el a feladatsor összes feladatának megoldását!
  5. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már áprilisban el is kezdhetitek a megoldását.
  6. Kísérjétek figyelemmel a Tavaszlesen híreit a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!
  7. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban megadott módon 2019. május 16-ig.