Üdvözlünk a Tavaszlesen oldalán!

Letölthető dokumentumok:

TudnivalókFeladatokEgyéb MegoldókulcsEredmények
1.forduló Tájékoztató Feladatsor

Megoldólap

- gépi kitöltéshez (.doc)

Terepi feladat leírása

Plakát
2.forduló Tájékoztató Feladatsor Népdalgyűjtő lap

Népdalgyűjtő lap (szerkeszthető)

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

• Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).
  • Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.
  • A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!

Legfrissebb hírek

A "Tavaszlesen 2018" utolsó állomását, azaz a döntőt 2018. június 1-jén rendeztük meg a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontunkban 16 csapat részvételével, amely a gyerekek és tanárok körében a korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és segítője, Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telt. A megmérettetésre minden iskolából az első fordulón legjobban szereplő csapatot, valamint az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb párosokat hívtuk meg. A Harangozó Edit kolléganőnk által összeállított feladatsor idén is rejtegetett néhol furfangos, elgondolkodtató, vagy éppen a témákat humoros oldalról megközelítő kérdéseket, amelyeknek kiemelt célja - a csapatok felkészültségének összemérése mellett - a játékos formában történő tudásátadás is.

Az előre megadott témakörökre épülő, 9 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a madárhang-felismerés vagy a terepi növényismeret. A döntő eredményébe beleszámítottuk továbbá az év közben elkészített levélmorfológiai gyűjtemények pontjait is.
Különleges színfolt volt a döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élőben is előadtak a csapatok. Jó volt megtapasztalni, hogy a diákok gondosan készültek erre a feladatra is, voltak olyan csapatok, akik még valamilyen hangszerrel is kísérték az általuk előadott népdalt. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 csapat Tokaj, Tiszalök, Taktaharkány, Mezőkeresztes, Tiszavasvári és Tiszalúc iskoláiból került ki, amelyeknek tagjai ingyenesen vehetnek részt a Közalapítvány által rendezett nyári természetbúvár jutalomtáborban. A többi csapat is értékes ajándékokkal és élményekkel térhetett haza a megmérettetésről.

A Tavaszlesen-vándorserleget a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el a - tavalyi évhez hasonlóan idén szintén az első helyen végzett - "Tokaji Vízililiomok" csapat (Braun Dorina és Porubszki Zsuzsanna, felkészítő tanáruk: Magyar András) kimagasló eredménye alapján.

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak és pedagógusnak!

Elkészültünk az első forduló értékelésével, az eredmények, továbbjutók, valamint a megoldókulcs letölthető a fenti táblázatból.

A továbbjutott csapatokat várjuk szeretettel a második fordulót jelentő Döntőre, melyet 2018. június 1-jén rendezünk meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található Szamárháti Látogatóközpontunkban 9:00 órai kezdettel (cím: 3579 Kesznyéten (külterület), Szamárháti-tanya).

Az első fordulóban elért eredményekről és a továbbjutásról postai levélben is kiértesítjük az iskolákat. A Döntőbe minden benevezett iskola legjobb csapata, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatok kapnak meghívást (lásd: Eredmények).

A továbbjutott csapatok Döntőn való részvételének további feltételei:

• A félév közben terepi feladatként elkészített levélgyűjtemény határidőre történt beküldése csapatonként. A terepi feladatot a beérkezést követően kiértékeljük, amely bele fog számítani a Döntőn elérhető pontszámokba.
  • A Népdalgyűjtő lap (lásd lentebb) kitöltése és a helyszínen történő leadása

Kérjük, hogy a felkészítő tanárok csapataik Döntőn való részvételét erősítsék meg e-mailen vagy telefonon a csapatnév, az iskola, a település és a felkészítő pedagógus nevének megadásával 2018. máj. 29-ig!

Telefon: 30/324 7797 E-mail: tiszatajkozalapitvany@gmail.com

A felkészüléshez ajánlott témakörök:

Mit hozzanak a csapatok a Döntőre?

• A kitöltött Népdalgyűjtő lapot
  • Tollat, valamint színesceruza-készletet
  • A Döntőn számítsanak a csapatok terepi feladatokra is, amelyeket esős időben is megtartunk, ezért ennek megfelelő öltözetben és lábbeliben jöjjenek a diákok!
  • Megköszönjük, ha mindenki hoz magának poharat, hogy ezzel is minél kevesebb szemetet termeljünk.

A mindent eldöntő utolsó forduló a délutáni órákig is elhúzódhat, előre nehéz megadni a rendezvény befejezésének pontos időpontját. A Döntőn minden résztvevőt helyben készült étellel vendégelünk meg.

Hasznos információ az utazáshoz

A Sajó és Tisza áradásakor és magas vízállásakor általában szüneteltetik a kompok közlekedését, valamint árvíz esetén lezárásra kerül a Tiszaújváros(-Sajóörös) és Kesznyéten közötti műút is. Az indulást megelőzően mindenképp ajánlott tájékozódni az útvonalak járhatóságáról az illetékes közútkezelőnél (telefon: 46/819381).

Eredményes felkészülést kívánunk! Találkozunk a Döntőn!

A továbbjutott csapatokat várjuk szeretettel a második fordulót jelentő Döntőre, melyet 2018. június 1-jén rendezünk meg a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontunkban 9:00 órai kezdettel.
Tudnivalók és a Döntőhöz szükséges témakörök hamarosan elérhetők lesznek ezen az oldalon!
A készüléshez addig is ajánljuk az első forduló témaköreiben való részletesebb elmélyülést, valamint az év kiemelt fajait.

Indul a Tavaszlesen 2018! Az első forduló dokumentumai letölthetők a fenti táblázatból.

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A játékos megmérettetést a Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régióban hirdetjük meg, nagyrészt vidéki jellegű települések, községek iskoláiban, ezzel is támogatva a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatban a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő 38 település iskolái vehetnek részt (lásd a listát lentebb). A diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.
Az első fordulót jelentő feladatsor elérhető a fenti táblázatból.

A feladatsor mellett megtalálható a Megoldólap is, a csapatok ezt kitöltve juttassák el megoldásaikat hozzánk postán, vagy e-mailben. Fontos, hogy a megoldások beküldése előtt a csapatok jelentkezési adataira is szükségünk van, melyeket nem nyomtatott formájú jelentkezési lap beküldésével, hanem elektronikusan lehet megadni. A bal oldali menüben található Jelentkezés! pontra kattintva lehet csapatonként feltölteni a jelentkezési adatokat. Beküldési címek:

• postai beküldés esetén: 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14.
  • elektronikus beküldés esetén: tiszatajkozalapitvany@gmail.com

Elektronikus úton történő beküldés esetén a színezős, rajzolós feladatoknál (lásd 7. feladat) a kézzel készített megoldásokat a csapatok beszkennelve vagy jó minőségben közelről lefotózva szíveskedjenek csatolni az elektronikusan kitöltött Megoldólapjuk mellé!

A Megoldólap beküldési határideje: 2018. május 7.

(ez a levél postán történő feladásának, vagy az e-mail beküldésének utolsó lehetséges napja)

Az első fordulóhoz idén is tartozik egy terepi feladat is, mely során a gyerekek kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását 2018. május 14-ig kérjük eljuttatni a fenti postai címünkre, a feladat leírása szintén a fenti táblázatból tölthető le. A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a Döntőbe bejutott csapatoknak.

Az első forduló kiértékelését követően minden iskola legtöbb pontot elért csapata(i)t hívjuk be a Döntőre, ahol a diákok versenybe szállhatnak a főnyereményért.

És hogy mi is a főnyeremény?

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 legjobb csapat egy nyári természetbúvár táborozáson vehet részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
A döntőn szereplő csapatoknak további ajándékokkal is kedveskedünk.

Részt vehetnek az alábbi települések iskolái:

• Ároktő
  • Tokaj
  • Újszentmargita
  • Újtikos

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn, mit tegyünk?

1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapták a fenti tájékoztatót.
  2. A bal oldalon található Jelentkezés! gombra kattintva töltsétek ki az jelentkezési űrlapot! (csapatonként egyet);
  3. Töltsétek le a fenti táblázatból a Feladatsort. (Célszerű színes nyomtatóval kinyomtatni, ha nem a számítógépről akarjátok a továbbiakban tanulmányozni a feladatokat.);
  4. Töltsétek le a fenti táblázatból a Megoldólapot. Ha e-mailben fogjátok beküldeni a megoldásokat, akkor a szerkeszthetőt válasszátok, mert ebbe lehet számítógéppel beleírni a válaszokat. Ha postán külditek a megoldásokat, akkor ki kell nyomtatni a Megoldólapot és abba dolgozni (vagy a simát, vagy a szerkeszthetőt, mindegy);
  5. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már áprilisban el is kezdhetitek a megoldását.
  6. Ha elkészültetek az első forduló Megoldólapjának kitöltésével, küldjétek be legkésőbb 2018. május 7-ig! (Vagy postán, vagy e-mailen. Ha e-mailen külditek, ne feledkezzetek meg a beszkennelt vagy jó minőségben lefényképezett 7. feladat csatolásáról sem!);
  7. Kísérjétek figyelemmel a Tavaszlesen híreit a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!
  8. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban megadott módon 2018. május 14-ig.