Üdvözlünk a Tavaszlesen oldalán!

Letölthető dokumentumok:

TudnivalókFeladatokEgyéb
1.forduló Tájékoztató Feladatsor

Megoldólap

Terepi feladat leírása

Terepi adatlap
-nyomtatáshoz

Terepi adatlap
-szerkeszthető (.doc)

Plakát

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

• Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).
  • Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.
  • A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!

Legfrissebb hírek

Indul a "Tavaszlesen 2019"!
A tudnivalók, az első forduló feladatsora és a terepi feladat letölthető a fenti táblázatból!

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatot idén a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő alább felsorolt 40 település iskolái számára hirdetjük meg (lásd a listát a lap alján). A diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.

Az első fordulót jelentő feladatsor letölthető a fenti táblázatból.

A megoldásokat postán vagy elektronikusan lehet beküldeni.
  • Postán történő beküldés esetén a csapatok a megoldásaikat a honlapunkról letölthető, nyomtatható Megoldólapra írják és ezt küldik be postán a címünkre: Tiszatáj Közalapítvány, 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14. Egy borítékban több csapat megoldólapját is be lehet küldeni. (Csapatonként szíveskedjenek összetűzni a lapokat.) A borítékra írják rá: "Tavaszlesen 2019".
  • Elektronikus beküldés céljára idén elhelyezünk a honlapon egy Elektronikus megoldólapot, amelybe egy űrlaphoz hasonlóan lehet begépelni a feladatok megoldásait, majd a Küldés gomb lenyomásával beküldeni azokat.
    A fejlesztéssel az a célunk, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és környezetbarátabbá tegyük a csapatok által beküldött munkák feldolgozását, értékelését.
    Ugrás az Elektronikus megoldólap oldalára...

Az első forduló beküldési határideje: 2019. május 8. (A levél feladásának/ az elektronikus beküldés lehetőségének az utolsó napját jelenti.)

A határidőn túl postára adott/ beküldött Megoldólapokat sajnos nem tudjuk értékelni, ezért kérjük a határidő pontos betartását!

Fontos, hogy a megoldások beküldése előtt a csapatok jelentkezési adataira is szükségünk van, melyeket az előző évekhez hasonlóan nem nyomtatott formájú jelentkezési lap beküldésével, hanem egy on-line űrlap segítségével lehet eljuttatni: a "Tavaszlesen vetélkedő" oldalon a bal menüben található Jelentkezés!pontra kattintva lehet csapatonként feltölteni a jelentkezési adatokat.

A feladatsor mellett idén is invitáljuk a csapatokat egy terepi feladat megoldására is, mely során a gyerekek a lakókörnyezetükben, kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását legkésőbb 2019. május 16-ig szükséges eljuttatni elektronikusan a következő címre: tiszatajkozalapitvany@gmail.com
A szükséges adatlap és a részletes információk a terepi feladattal kapcsolatban szintén letölthetők a honlapról.
A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a Döntőbe bejutott csapatoknak.

A Döntőbe minden benevezett iskolából a legtöbb pontot elért csapato(ka)t hívjuk meg, ahol versenybe szállhatnak a főnyereményért.

A fenti táblázatból letölthető egy plakát is, mely segítheti a diákok figyelmének felhívását a vetélkedőre. A megfelelő helyre szíveskedjenek beírni azon pedagógus (pl. a biológia tanár) nevét, akinél érdeklődhetnek a diákok a "Tavaszlesen 2019" vetélkedővel kapcsolatban és hozzájuthatnak a feladatsorhoz. A plakátot - fénymásolva akár több példányban is - javasoljuk az iskola jól látható helyein kihelyezni.

A vetélkedőn való részvétel menete tehát:
  • a csapatok jelentkezési adatainak benyújtása a honlapon található elektronikus űrlap kitöltésével
  • a honlapról letöltött feladatsor megoldásainak beküldése csapatonként postán vagy a honlapon található Elektronikus megoldólap kitöltésével (beküldési határidő: 2019. máj. 8.)
  • a Terepi feladat beküldése, amely beleszámít a második forduló (Döntő) eredményébe (beküldési határidő: 2019. máj. 16.)
  • a továbbjutott csapatok részvétele a Döntőn

A beérkezett Megoldólapok kijavítását követően honlapunkon tesszük közzé az eredményeket és a további tudnivalókat, ezért kérjük, folyamatosan kísérjék figyelemmel az oldalt!

És hogy mi is a főnyeremény?

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 legjobb csapat egy nyári természetbúvár táborozáson vehet részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
A döntőn szereplő csapatoknak további ajándékokkal is kedveskedünk.

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A játékos megmérettetést a Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régióban hirdetjük meg, nagyrészt vidéki jellegű települések, községek iskoláiban, ezzel is támogatva a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk!

Részt vehetnek az alábbi települések iskolái:

• Ároktő
  • Tokaj
  • Újszentmargita
  • Újtikos

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn, mit tegyünk?

1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapták a fenti tájékoztatót.
  2. A bal oldalon található Jelentkezés! gombra kattintva töltsétek ki az jelentkezési űrlapot! (csapatonként egyet);
  3. Töltsétek le a fenti táblázatból a Feladatsort. (Célszerű lehet színes nyomtatóval kinyomtatni, de a számítógépről is tanulmányozhatjátok a feladatokat.);
  4. Ha postán szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, töltsétek le a fenti táblázatból a Megoldólapot. Ebbe írjátok a jó válaszokat, és ezt postázzátok a fent megadott címre!
    Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a a megoldásaitokat, a Tavaszlesen oldal baloldali menüjében kattintsatok az Elektronikus megoldólap pontra, majd a megnyíló oldalon fel tudjátok vinni a megoldásokat a papíralapú megoldólap tartalmával hasonló felépítésben;
    Ügyeljetek rá, hogy a megadott határidőn belül készítsétek el a feladatsor összes feladatának megoldását!
  5. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már áprilisban el is kezdhetitek a megoldását.
  6. Kísérjétek figyelemmel a Tavaszlesen híreit a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!
  7. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban megadott módon 2019. május 16-ig.