Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0002

uj_magyarorszag_logo

A Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő ártéri rétjeinek és Baskón lévő hegyi rétjeinek a rehabilitációja - 2. ütem

Események

2012.12.13.

Közös akció a fás növényzettel benőtt rétek helyreállításáért

Hazánk Tisza menti településeinek határában néhány tíz hektártól akár több száz hektárra tehető községhatáronként azon, a folyók hullámterében lévő ártéri rétek kiterjedése, amelyek művelésével az állattartási kedv lanyhulása során felhagytak, és amelyeket a kezelés hiányában benőttek az idegenhonos fásszárú növények.

Ez növelte az árvízi kockázatot, hiszen a rendszeresen kaszált, legeltetett ártéri rétek helyén keletkező sűrű bokrosok csökkentették a nagyvízi meder vízszállító képességét, és gyorsítják a hullámtér feliszapolódását. Az élőhelyük átalakulása, megszűnése következtében több védett növény- és állatfaj tűnt el a területről.

A közeljövő fontos feladata ezen területek újbóli termelésbe vonása, és ezen keresztül a természetvédelmi szempontból kívánatos állapotuk helyreállítása. E célok megvalósítása érdekében az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Tisza hullámtéri területén, az Ost-Brücke Kft, a Bionova Hungary Kft. és a Kuhn cégcsoport közös gépbemutatót tartott Ároktőn 2012. december 13-án. Magyarországon eddig soha nem látott bemutatóra került sor, ahol lehetőség volt megnézni, hogy a hullámtéri réteket az utóbbi két évtizedben leuraló olyan idegenhonos agresszíven terjedő növények mint a gyalogakác, a zöld juhar, és az amerikai kőris hogyan távolítható el a Tisza hullámteréből, és készíthető belőlük széles körben használható, biomassza tüzelésű kazánokban elégethető faapríték.

A bemutatón részt vett a Tiszatáj Közalapítvány Kuratóriumának titkára, Bodnár Mihály is, aki az érintett vízügyi igazgatóságok szakemberei és a nagyszámban megjelent helyi gazdálkodók számára ismertette, hogy eddig milyen módszereket alkalmazott a Tiszatáj Közalapítvány, és az ott szerzett tapasztalatok hogyan hasznosíthatók a bemutatón látható technikai újdonságok bevezetése során. Részletesen kitért a munkálatok eredményeképpen rehabilitált élőhelyek kedvező természetvédelmi változásaira, illetve a gazdálkodási előnyökre, amelyeknek különös jelentőséget adott a 2012. évi, szinte az egész országot sújtó aszály.

Ismertette a Közalapítvány KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0002 azonosító számú „A Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő ártéri rétjeinek, és Baskón lévő hegyi rétjeinek a rehabilitációja” című pályázatát, az abban foglalt módszereket, az elérni kívánt eredményeket. Külön felhívta a figyelmet az élőhelykezelés tárgyában rövidesen kiírásra kerülő közbeszerzési eljárásra, és buzdította a résztvevőket az azon való indulásra.

A gépbemutatón készült fotók megtekintéséhez kattintson ide.

2012.11.08.

Sajtótájékoztatót tartottunk frissen indult, európai finanszírozási forrásokkal megvalósuló projektjeinkről a kesznyéteni látogatóközpontban

sajtotajekoztato

2012. november 8-án rendeztük meg "A Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő ártéri rétjeinek és a Baskó lévő hegyi rétjeinek a rehabilitációja" c. KEOP projekt II. ütemének nyitórendezvényét, valamint a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott "Táji értékeken alapuló fenntartható turizmus fejlesztése" c. projekt körzeti tájékoztatóját, melyben Közalapítványunk konzorciumi tagként vesz részt.

Az eseményen a projektek menedzserei, a partnerszervezetek, valamint a térség több médiatársasága is képviseltette magát. A résztvevőknek a szakmai előadásokat és megbeszéléseket követő lovaskocsis terepi bejárás során testközelben is lehetőségük nyílt a környék természeti értékeivel való ismerkedésre.


ÚMFT infóvonal: 06 40 638 638 --- nfu@meh.hu --- www.nfu.hu