VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal

2019. május 11. szombat, tűzgyújtás: 9:00 órakor

/ A részletekért görgesse lentebb az oldalt a jobb oldali csúszkák segítségével! /

Helyszín:

a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontja
Kesznyéten, Szamárháti-tanya

Térkép a Látogatóközpont megközelítéséhez...

(A Sajó és Tisza áradásakor gyakran lezárásra kerül az autóforgalom elől a (Tiszaújváros-)Sajóörös és Kesznyéten közötti műút, ezért a rendezvényre indulás előtt ajánlatos tájékozódni az útviszonyokról az illetékes közútkezelőnél a 46/ 819381-es telefonszámon vagy az utinform.hu keresőjében.)

A rendezvény leírása:

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pásztorételfőző Viadal a kesznyéteni Szamárháton, amelynek célja az alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok ápolása, ehhez kapcsolódóan főzőverseny keretében a már-már feledésbe merült tradicionális pásztorétkek felelevenítése, megismertetése és továbbadása az újabb generációk számára.

Program:

• 8:15-től a csapatok előzetesen regisztrált húsigényei alapján a húsok átvétele
  • 8:50 Köszöntő
  • 9:00 Tűzgyújtás
  • 9:00 - 13:00 A pásztorételfőző verseny*-re előzetesen benevezett csapatok elkészítik a "versenyművüket"
  • 12:00 - 13:30 A zsűri kóstolja és értékeli az elkészült versenyműveket az ételek elkészülése sorrendjében
  • kb.14:00 Eredményhirdetés
Párhuzamosan futó programkínálat:
  • Kézműves mesterek bemutatója
  • Kirándulás lóvontatású pusztabusszal a Kesznyéteni TK látogatóútján
  • Ismerkedés a Szamárháti-tanyán bemutatott őshonos háziállatfajtákkal
  • Az elkészült pásztorételek kóstolása
  • Kemencében sült finomságok kóstolása
  • Íjászat
  • Barátkozás a karikás ostor használatával
  • Pásztorjátékok

*Tudnivalók a Főzőversenyen indulók számára

A pásztorételfőző verseny szabályai (ÚJ!):

• A versenyen azon kétfős csapatok** indulhatnak, amelyek előzetesen regisztráltak az alább található űrlapon, valamint vállalják a főzőversenyünk szabályainak betartását. A hely befogadóképessége korlátozott (kb. 25 csapat), ezért a jelentkezéseket a regisztráció sorrendjében tudjuk figyelembe venni.
    **A segítők száma nincs korlátozva. (Kérjük, lehetőség szerint egy közösség egy csapatot indítson, hogy más érdeklődőknek is legyen lehetősége benevezni.)
  • Minden csapat 1 olyan hagyományos pásztorétellel indulhat az értékelésen, melyet teljes egészében a helyszínen készít el a rendelkezésre álló idő alatt.
  • A csapatok az elkészült ételükből a látogatókat kóstolójegyeik ellenében megvendégelik.
  • A csapatok számára a főzéshez előre egyeztetett igény szerint egy-egy csomag (2-3 kg) magyar szürke marha húst biztosít a Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. A jelentkezés során kérjük, jelezzék, hogy élni kívánnak-e a lehetőséggel!
  • A felajánlott szürke marha húst igénybe vevő csapatok 4.000 Ft/csapat letéti díjat fizetnek be a helyszínen, mely összegből a rendezvény végén visszaváltható a kóstoltatásból begyűjtött kóstolójegyek értékétől függően maximum 3.000 Ft. A bennmaradó jelképes összeggel a rendezvény megvalósítását támogatják a résztvevők. Kóstolójegyek 500 Ft/db áron lesznek kaphatók a helyszínen.
  • Minden csapat hozzon magával bográcsot és ágast, a gyepet a tűztől védő alátétet, sörsátrat, asztalt, székeket és egyéb szükséges kellékeket igény szerint.
  • Vízvételezési lehetőség van a helyszínen (helyi kútból nyert), tűzifát igény esetén biztosítunk. Gázpalackos "tüzelés" is megengedett.
  • Ajánlatos a versenymű tálalási módjára is gondot fordítani, mert ez is részét képezi a zsűrizési szempontoknak.
  • A szürke marha húsok kiadása: 8:15-től .
    Köszöntő: 8:50-kor.
    Tűzgyújtás: 9:00 órakor.
    A versenyen induló étel elkészítésére 9:00 és 13:00 óra között van lehetőség.
    Az elkészült ételek értékelése 12:00-13:30 óra között folyamatosan történik az elkészülés sorrendjében.
  • Figyelem! A húsigényt - az igényelt húsrész megjelölésével - legkésőbb 2019. május 5. 18:00 óráig van lehetőség jelezni a jelentkezéssel együtt a Főzőverseny jelentkezési felületén. (A húsrészre vonatkozó kívánságokat a jelentkezés sorrendjében és a készlet erejéig tudjuk figyelembe venni!)
    Meghosszabbítva: 2019.05.07. 16:00-ig

Díjazás:

• A zsűri a Szabadtűzi Lovagrend delegáltjaiból áll.
  • Fődíj: egy magyar szürke marha választott bikaborjú
  • A résztvevőknek oklevéllel, apró ajándékokkal köszönjük meg, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

Jelentkezés a Főzőversenyre:

A versenyre előzetes jelentkezés szükséges, melynek határideje: 2019. május 5. 18:00 óra Figyelem, a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk 2019.05.07. 16:00 óráig.
A Főzőverseny résztvevőinek száma korlátozott, maximum 25 csapat nevezhet be a megmérettetésre. A nevezéseket a beküldött jelentkezések sorrendjében tudjuk figyelembe venni!

A pásztorételfőző versenyre történő jelentkezéshez kattintson ide!

(Amennyiben technikai gondja adódna az elektronikus jelentkezéssel, hívja a 30/3247797-es telefonszámot.)

Tudnivalók a Főzőversenyen nem induló egyéb érdeklődők számára

Belépti díj nincs, azonban a belépés előzetes regisztrációhoz kötött! A rendezvény nem közösségi, hanem szakmai jellegű esemény, melynek célja elsősorban a Tisza mente pásztorhagyományainak az ápolása.

Kérjük, amennyiben a Főzőversenyen nem vesz részt, de el szeretne látogatni a rendezvényre, az alábbi linken elérhető űrlapot szíveskedjék kitölteni! A jelentkezéseket a regisztrálás sorrendjében tudjuk figyelembe venni!
A regisztrációt a látogatóközpont befogadó-kapacitásának elérésekor, de legkésőbb május 10-én 14:00 órakor lezárjuk.

Regisztrációs űrlap a nézelődőknek, kóstolgatóknak a rendezvényre történő belépéshez
(Annak, aki a főzésre is benevezett, nem szükséges kitöltenie ezt a regisztrációs űrlapot!)

Ételkóstoló jegyek a helyszínen kaphatók.
Evőeszközt és tányért 300 Ft ellenében tudnak használatra biztosítani a szervezők. Az eldobható eszközöket minél jobban elkerülendő, javasoljuk, hogy az érdeklődők saját tányérral, evőeszközzel érkezzenek, ezzel is védve környezetünket a hulladékterheléstől.

A rendezvény lebonyolításától csak rendkívül zord időjárási körülmények esetén állunk el, de reméljük, ez nem fog bekövetkezni...! :)

Szeretettel várjuk minden kedves versenyző és érdeklődő jelentkezését!

A rendezvény nem közösségi, az eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

A rendezvény fővédnöke:
dr. Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Fenntartható Bizottságának alelnöke

A rendezvény védnökei:
Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Wittner Mária, volt országgyűlési képviselő

A rendezvény díszvendége:
Jónyer István, négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező

Támogatók: Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, Pro Tiszatáj Nonprofit Kft., Rutka Zoltán borász, Szabadtűzi Lovagrend

proTiszataj_logó tamogató_logók