V. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal

2017. április 29. szombat, tűzgyújtás: 9:00 órakor

/ A részletekért görgesse lentebb az oldalt a jobb oldali csúszkák segítségével! /

Helyszín:

a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet látogatóközpontja
Kesznyéten, Szamárháti-tanya

Térkép a Látogatóközpont megközelítéséhez...

(A Sajó és Tisza áradásakor gyakran lezárásra kerül az autóforgalom elől a Sajóörös (-Tiszaújváros) és Kesznyéten közötti műút, ezért a rendezvényre indulás előtt ajánlatos tájékozódni az útviszonyokról az illetékes közútkezelőnél a 46/ 819381-es telefonszámon vagy az utinform.hu keresőjében.)

A rendezvény leírása:

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Pásztorételfőző Viadal a kesznyéteni Szamárháton, amelynek célja az alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok ápolása, ehhez kapcsolódóan főzőverseny keretében a már-már feledésbe merült tradicionális pásztorétkek felelevenítése, megismertetése és továbbadása az újabb generációk számára.

Programok:

• Pásztorételfőző verseny* az előzetesen jelentkezett csapatok számára
  • A versenyművek kóstolása
  • Kézműves mesterek bemutatója
  • Kirándulás lóvontatású pusztabusszal a Kesznyéteni TK látogatóútján
  • Ismerkedés a Szamárháti-tanyán bemutatott őshonos háziállatfajtákkal
  • Kemencében sült finomságok kóstolása

Egyéb programok gyermekeknek és örökifjaknak:

• Íjászat
  • Barátkozás a karikás ostor használatával
  • Nyúlütés pásztorbottal, pányvavetés
  • Körbálagurító verseny
  • Természet- és pásztorhagyomány-ismereti totó

*Tudnivalók a Főzőversenyen indulók számára

A Pásztorételfőző verseny szabályai (ÚJ!):

• A versenyen azon kétfős csapatok** indulhatnak, amelyek előzetesen regisztráltak az alább található űrlapon. A hely befogadóképessége korlátozott (kb. 20 csapat), ezért a jelentkezéseket a regisztráció sorrendjében tudjuk figyelembe venni. **A segítők száma nincs korlátozva. (Kérjük, lehetőség szerint egy közösség egy csapatot indítson, hogy más érdeklődőknek is legyen lehetősége benevezni.).
  • Minden csapat 1 olyan hagyományos pásztorétellel indulhat az értékelésen, melyet teljes egészében a helyszínen készít el.
  • A csapatok az elkészült ételükből a látogatókat kóstolójegyeik ellenében megvendégelik.
  • A csapatok számára a főzéshez előre egyeztetett igény szerint egy-egy csomag (kb. 3 kg) magyar szürke marha húst biztosít a Tiszatáj Közalapítvány. A jelentkezés során kérjük, jelezzék, hogy élni kívánnak-e a lehetőséggel!
  • A felajánlott szürke marha húst igénybe vevő csapatok 3.000 Ft/csapat letéti díjat fizetnek be a helyszínen, mely összeg visszaváltható a rendezvény végén a kóstoltatásból begyűjtött kóstolójegyek értékének (de maximum a befizetett letéti díj összegének) erejéig. Kóstolójegyek 500 Ft/db áron lesznek kaphatók a helyszínen.
  • Minden csapat hozzon magával bográcsot és ágast, a gyepet a tűztől védő alátétet, sörsátrat, asztalt, székeket és egyéb szükséges kellékeket igény szerint.
  • Vízvételezési lehetőség van a helyszínen (helyi kútból nyert), tűzifát igény esetén biztosítunk. Gázpalackos "tüzelés" is megengedett.
  • Ajánlatos a versenymű tálalási módjára is gondot fordítani, mert erre is szokott plusz pontokat adni a zsűri.
  • Figyelem! A húsigényt - az igényelt húsrész és mennyiség megjelölésével - legkésőbb április 23. 18:00 óráig van lehetőség jelezni a jelentkezéssel együtt a Főzőverseny jelentkezési felületén. (A húsrészre vonatkozó kívánságokat a jelentkezés sorrendjében és a készlet erejéig tudjuk figyelembe venni!)

Díjazás:

• Fődíj: egy magyar szürke marha választott bikaborjú
  • 2-3. helyezett díjai: hagyományőrző mesteremberek által készített tárgynyeremények
    A résztvevőknek oklevéllel, apró ajándékkal köszönjük meg, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

Jelentkezés a Főzőversenyre:

A versenyre előzetes jelentkezés szükséges, melynek határideje: 2017. április 23. 18:00 óra
A Főzőverseny résztvevőinek száma korlátozott, maximum 20 csapat nevezhet be a megmérettetésre. A nevezéseket a beküldött jelentkezések sorrendjében tudjuk figyelembe venni!

A Pásztorételfőző Versenyre történő jelentkezéshez kattintson ide!

(Amennyiben gondja adódna az elektronikus jelentkezéssel, hívja a 30/3247797-es telefonszámot.)

Tudnivalók a Főzőversenyen nem induló egyéb érdeklődők számára

Belépti díj nincs, azonban a belépés regisztrációhoz kötött. A rendezvény nem közösségi, hanem szakmai jellegű esemény, melynek célja elsősorban a Tisza mente pásztorhagyományainak az ápolása.

Kérjük, amennyiben a Főzőversenyen nem vesz részt, de el szeretne látogatni a rendezvényre, az alábbi linken elérhető űrlapot szíveskedjék kitölteni! A jelentkezéseket a regisztrálás sorrendjében tudjuk figyelembe venni!
A regisztrációt a látogatóközpont befogadó-kapacitásának elérésekor, de legkésőbb április 28-án 16:00 órakor lezárjuk.

Regisztrációs űrlap a nézelődőknek, kóstolgatóknak a rendezvényre történő belépéshez
(Annak, aki a főzésre is benevezett, nem szükséges kitöltenie ezt a regisztrációs űrlapot!)

Ételkóstoló jegyek a helyszínen kaphatók.
Evőeszközt és tányért 300 Ft ellenében tudnak használatra biztosítani a szervezők. Az eldobható eszközöket minél jobban elkerülendő, javasoljuk, hogy az érdeklődők saját tányérral, evőeszközzel érkezzenek, ezzel is védve környezetünket a hulladékterheléstől.

Szeretettel várjuk minden versenyző és érdeklődő jelentkezését!

A rendezvény nem közösségi, az eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

A rendezvény védnökei:
Dr. Turi-Kovács Béla, korábbi környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter, az Országgyűlés korelnöke mint fővédnök, valamint
Wittner Mária, volt országgyűlési képviselő

Támogatók: Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, LAC-HÚS Kft., Szabadtűzi Lovagrend, Tiszatáj Közalapítvány

tamogató_logók