Sajóhídvégi átmeneti madármenhely

serult_gyongybagoly gyogyulo_egereszolyv

Közalapítványunk 1996-tól biztosítja a sajóhídvégi átmeneti madármenhely működésének kereteit, amelyet Bereczky István és neje üzemeltet.

A modern kor emberi vívmányai sok esetben sajnos az élővilág, így a nagyobb testű védett madaraink számára jelentős veszélyforrást jelentenek (pl. villamosenergia-hálózat, közlekedés). Az ilyen eredetű sérüléseibe a szerencsétlenül járt egyed gyakran bele is pusztul.

elutott_erdei_fulesbagoly

Gyakran azonban megmenthető lenne egy sérült vagy beteg állat élete, ha idejében gyógykezelésben részesülne. Ezt szem előtt tartva a madárbarát sajóhídvégi Bereczky-házaspár elhatározta, hogy létrehoz egy átmeneti madármenhelyet, ahol a környéken talált vadonélő sérült, beteg ragadozó madarakat elsősegélyben részesítik, a legyengült madarak számára átmeneti otthont biztosítanak mindaddig, míg meg nem erősödnek és szabadon nem engedhetők, illetve komolyabb állatgyógyászati beavatkozások szükségessége esetén stabilizálják a behozott madarak állapotát, hogy aztán biztonságosan el lehessen szállítani őket a legközelebbi madárkórházba.

A madármenhely megépítését a Tiszatáj Közalapítvány anyagi támogatása tette lehetővé. A madarak ellátását, kezelését Bereczky István és neje Anna végzi, munkájukat fiuk, Bereczky Attila Szilveszter is segíti.

A sérült, beteg madarak elsősorban a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságok működési területéről érkeznek a menhelyre. Amennyiben szükséges, további kezelésre a Hortobágyi Madárkórházba szállítják őket.

A Bereczky-család áldozatos munkájának köszönhetően a menhely megalakulása óta a meggyógyult és természetes élőhelyére visszatérhetett madarak száma immáron a százat is meghaladja.

Az átmeneti madármenhelyre 1996 és 2013 között bekerült madarakkal kapcsolatos adatok összefoglalását ebben a táblázatban tekintheti meg.

Sérülten vagy betegen talált ragadozó- és gázlómadarak bejelentése: 0036 30 3247797
Eu_logo BeNatur_logo